Sport & Respect


Wie zijn wij?

Binnen HV Dorsteti hebben we een speciale commissie voor sportiviteit & respect ( S&R). Sportiviteit en Respect in de volle breedte, onder elkaar als spelers, op en langs het hockeyveld en in het Clubhuis. Lijkt het je leuk om aan te haken? Neem contact op, zie contact.

 

Waarom extra aandacht voor sportief en respectvol gedrag?

Dorsteti biedt een sociale, veilige omgeving waar iedereen welkom is om op een ontspannen manier hockey te spelen of om van het spel te genieten. Hockey gaat niet alleen over winnen en verliezen. Het gaat om plezier, samen bezig zijn, sportiviteit en respect voor elkaar. Maar het spel, vooral tijdens de wedstrijden, zorgt ook voor veel emotie op en/of langs het veld. Wat als die emotie omslaat in ronduit onsportief en respectloos gedrag? Herkenbaar? Hoe is jouw gedrag op en/of langs het veld? Ons doel is om ons veilige sportklimaat hoog op de agenda te houden.

 

Wat vinden we sportief en respectvol gedrag?

In het algemeen heeft iedereen wel een idee bij ‘wat kan wel en wat kan niet’. In de praktijk kunnen mensen hier toch bewust of onbewust van afwijken. Het gaat om zaken als:

-        Hoe gaan we met elkaar om binnen het team;

-        Hoe gaan we om met de tegenstander en hoe gaan we om met de scheidsrechters;

-        Het gedrag van ouders langs de lijn;

-        De communicatie richting coaches, lijncoördinatoren, vrijwilligers en het bestuur.

 

Hoe houden we samen hockey leuk?

Dat kan alleen als we elkaar aanspreken op gedrag dat afbreuk doet aan die teamsport. Dat kan vaak heel subtiel. Maar soms is daar meer voor nodig en moeten we scherper grenzen stellen.

 

Wat verwachten we van jou?

Durf elkaar aan te spreken als de emoties op lopen. Tel zelf tot 10 voordat je je emoties laat gaan. Lukt dat een keertje niet, koel af en biedt daarna je excuses aan.

 

Voorbeelden?


Sportief en respectvol gedrag

  • Ga met een ander om zoals je wilt dat er met jou omgegaan wordt. Op die manier respecteer je de ander, zoals coaches, trainers en tegenstanders. Laat de scheidsrechter in zijn/haar waarde. Ook als je het niet met de beslissing eens bent. Eventueel kun je na de coach/aanvoerder tijdens de pauzes of na de wedstrijd vragen om uitleg laten vragen.
  • Als coach/aanvoerder de tegenstander een compliment maken over de kwaliteit van het vertoonde het spel of goede wedstrijd van een speler, ongeacht winst of verlies.
  •  Als toeschouwer het eigen team van achter de hekken op een positieve manier aanmoedigen.




Onsportief en respectloos gedrag

  • Het commentaar leveren op de scheidsrechter(s) of ze uitschelden.
  • Het uitschelden en/of fysiek belagen van anderen, zoals coaches, trainers en tegenstanders.
  • Als coach/aanvoerder je negatief uitlaten over de tegenstander.
  • Het gastteam en de toeschouwers daarvan niet in hun waarde laten. Het eigen team, gastteam en/of de toeschouwers daarvan negatief benaderen.      

Contact?

Heb je vragen, stuur dan een mail naar [email protected].

 


Share by: